Ocijenite djevojku:

3.9


Ostale cure »

Sigurnosno staklo TSG i HSG

Sigurnosno staklo TSG i HSG Termički obrađeno sigurnosno staklo je materijal koji trebamo koristiti kod strukturalnog ostakljivanja. Snaga savijanja ove vrste stakla značajno je povećana. Njegova snaga savijanja ne zavisi više od trajanja opterećenja. U građevinskoj industriji proizvedena su dva termički obrađena stakla: ojačano sigurnosno staklo (TSG), čija površina može izdržati kompresivno opterećenje od nekih 100-150 Mpa, i termički ojačano staklo (HSG), čija površina može izdržati opterećenje od 40-60 MPa. Minimalna snaga savijanja koja je propisana u standardima za sigurnosna stakla iznosi 120MPa za TSG i 70MPa za HSG.

TSG se često koristi na fasadama kao jedno prozorsko okno, monolitno staklo ili laminirano staklo ili laminirano sigurnosno staklo. Kada se slomi TSG se raspada u tup kockast fragment, što znači da ono predstavlja manji rizik od povreda nego float staklo , i zato se ono označava kao sigurnosno staklo.

Toplotno ojačano staklo se koristi gotovo isključivo kao LSG. Zato što ima slične karakteristike kao float staklo. Ovo staklo nema sigurnosne karakteristike, tako da se ono ne koristi kao jedno prozorsko okno. Kada se HSG staklo koristi zajedno sa film laminatom, npr. PVB filmovi, ono dobiva dodatne kapacitete nosivosti. To mu omogućava da efikasno izdrži dodatna naprezanja prilikom savijanja. Prilikom razbijanja ovog stakla dobivamo lomove grubih struktura i velike neoštećene površine. Tako se HSG staklo uvijek koristi u slučajevima kada se zahtjevaju dodatni kapaciteti nosivosti, npr. za glaziranje krovova.

Nedavno su razvijeni krući laminat materijali, na primjer promjenjeni politilen. To znači da i TSG sada pruža dodatne kapacitete nosivosti. Trenutno se razvija termički kaljeno staklo poznato kao „super kaljeno staklo“ sa površinom koja može izdržati pritisak naprezanja veći od 200 MPa.

Osim niskog kapaciteta nosivosti TSG ima još jednu negativnu osobinu, a to je spontano pucanje stakla i to zbog inkluzija nikal sulfida (NiS) u staklu. Ovaj sulfid se nalazi u staklu kao rezultat onečišćenja. Nikal Sulfid na sobnoj temperaturi spontano mijenja kristalnu strukturu, pri tome se povećava njegov volumen za 4%. Ovo uzrokuje dodatna naprezanja u već napregnutoj strukturi. U tim slučajevima dolazi do pucanja stakla. U zoni naprezanja TSG stakla dolazi do pojave inkluzija koje imaju dijametar od cca 50um ili više. NiS inkluzije su proučavane u razbijenom staklu, a istraživanja su pokazala da zasigurno imaju dijametar između cca 100um i 600um.

Vjerojatnost pojave takve vrste spontane pukotine, prema rezultatima istraživanja u industriji stakla je otprilike 1 fraktura po500m2 za TSG staklo debljine 8mm. Statistička istraživanja koja su provedena u Darmstadatu Technishe Universitatu 1990 godine od strane prof. Wornersu pokazala vjerojatnost od oko 1x10-4 godišnje po m2 stakla. Ove vrijednosti znatno premašuju prihvatljivu vrijednost koja je propisana u sigurnosnim propisima za komponente u građevinarstvu. Vrijednosti su -1x10-6 godišnje za kaljeno TSG staklo.

Tokom ispitivanja i termičke obrade prema DIN EN 14179, transformacija NiS kristala se ubrzava na temperaturi od cca 290 C, i opasnost od loma stakla tokom 2-4 sata testiranja je veća nego kada je staklo u upotrebi. No ono što još nije razriješeno je vjerojatnost lomljenja prozora tokom testa termičke obrade u odnosu na referentno razdoblje. To je zato što, prema rezultatima istraživanja koje je dobio Kaspere, sa statističke točke gledišta samo 98,5 posto inklzija se transformira tokom procesa termičke obrade. Brza transformacija inkluzije koja je teoretski ostala nepromjenjena mora se uzeti u obzir, na temelju stvarnih uslova gradnje i mehaničkog ponašanja (loma stakla).

Industrija stakla pojednostavljuje vrijednosti za vjerojatnost lomljenja tokom termičkih obrada koje su date 1 fraktura po 20.000m2 TSG (cca 5x10-5) i to za stakla debljine 8mm. Ova metoda je neadekvatan samo zato što ne uključuje referentna razdoblja. Na osnovu vijeka trajanja zgrade, dovoljna je vjerojatnost (1x10-6 godišnje što odgovara cca 1x10-4 za period preko 50godina), ali vjerojatnost može biti znatno manja od 1x10-6 godišnje. Kako bi to provjerili planirana su daljnja ispitivanja.

 

http://www.pugb.hr/
 

Ostale novosti